Terugboekingen

Laatst bijgewerkt:

Een chargeback is de teruggave van geld aan een klant, op verzoek van zijn bank, om een betwiste betaling op te lossen.

Terugboekingen kunnen alleen plaatsvinden nadat de Afwikkeling van fondsen heeft plaatsgevonden. Elke terugboekingstransactie heeft een parenttransactionreference veld dat een verwijzing bevat naar de oorspronkelijke transactie.

Hieronder staan drie veel voorkomende scenario's die kunnen leiden tot een terugboeking:

• De klant werd een onjuist bedrag in rekening gebracht.
  • De klant beweert nooit goederen of diensten te hebben ontvangen zoals beloofd bij de aankoop.
  • De klant heeft geen toestemming gegeven voor de aankoop (bijvoorbeeld omdat zijn kaart is gestolen).

Procesoverzicht

1. De klant betwist een afgewikkelde transactie door contact op te nemen met zijn bank.
  2. De bank van de klant staat een chargeback toe en informeert uw acquiring bank over de situatie. Het betwiste geld wordt aan de klant teruggegeven.
  3. Wij ontvangen details van een terugboeking op een afgewikkelde transactie en genereren een CHARGEBACK transactie in ons systeem, die gekoppeld is aan de oorspronkelijke AUTH. (Wij controleren dagelijks op terugboekingen).

De Verzoektype van de gegenereerde transactie zal "CHARGEBACK" zijn.

• Elke terugboeking wordt in onze administratie weergegeven als een onafhankelijke transactie met een unieke Transactiereferentie.
  • Terugboekingen worden weergegeven met een settlestatus van 100 ("Betaald").

Let op het volgende

• De waarde van de parenttransactionreference veld in een terugboeking verwijst altijd naar de oorspronkelijk verwerkte autorisatie. De waarde van het settlestatus hiervoor AUTH blijft bij 100.
  • In sommige gevallen kunnen voor één betaling meerdere CHARGEBACK verzoeken worden ingediend. Neem voor meer informatie contact op met uw acquiring bank.
  • Meldingen van terugboekingen zijn optioneel en u moet contact opnemen met ons Support Team om deze functionaliteit op uw account te activeren.

Terugboekingen betwisten

Het is mogelijk dat u een terugboeking kunt betwisten als u gegronde redenen hebt om aan de zaak van de klant te twijfelen (bijv. een klant beweert dat een pakket niet is geleverd, maar er is wel voor getekend). Voor vragen met betrekking tot terugboekingen die op uw rekening zijn verwerkt, kunt u contact opnemen met uw acquiring bank.

Terugboekingen melden

Wij bieden twee methoden voor het bijhouden van terugboekingen op uw rekening:

• Geautomatiseerde URL-kennisgevingnaar een server van uw keuze.
  • MyST kan worden gebruikt om gegevens over terugboekingen door te bladeren.

Het configureren van URL-kennisgevingen

Wij raden u aan automatische meldingen op uw account te configureren wanneer u betalingstypen implementeert waarbij terugboekingen kunnen voorkomen. Neem contact op met ons Support Team voor meer informatie.

Terugboekingstransacties bekijken in MyST

Zoekpagina voor transacties

Chargebacks verwerkt tegen transacties op uw site referentie(s) kunnen worden bekeken op de MyST "Transacties zoeken" pagina.

• Klik op het keuzemenu "Opgeslagen zoekopdrachten" en selecteer "Terugbetalingen". (1)
  • Kies het datumbereik voor de zoekopdracht en klik dan op "Zoeken". (2)

Nadat u een zoekopdracht hebt gegeven, krijgt u een lijst met Chargebacks die aan uw zoekcriteria voldoen:

Raadpleeg onze MyST-documentatie voor meer informatie over het zoeken naar transacties.

Pagina met transactiegegevens

Chargebacks zijn ook zichtbaar wanneer u een transactie in MyST bekijkt.

• Klik op het tabblad "Gerelateerde transacties", zoals hieronder getoond.
  • Alle Chargebacks die zijn verwerkt tegen een betaling worden onder dit tabblad getoond.

Raadpleeg onze MyST-documentatie voor meer informatie over het zoeken naar transacties.